Volieregaas of een Volierenet: https://www.doehet-zelver.nl/klik-hier/

Het bouwen van een volière is de eerste keer altijd lastig. Omdat u misschien al een idee heeft voor de bouw van uw eigen volière zal ik mij beperken tot handige tips en adviezen waar u bij de bouw rekening mee dient te houden.

Het bouwen van een volière, de keuze: buiten of binnen
De keuze voor een buiten volière of binnen volière (kamer volière) zult u zelf moeten maken, persoonlijk ben ik groot voorstander van de buiten volière gezien het een mooie aanwinst voor uw tuin is, het brengt immers “leven” in de tuin, maar niet iedereen heeft deze ruimte beschikbaar. Voor een mooie buiten volière dient u al snel op een oppervlakte van minimaal 1 -2 bij 2 vierkant meter rekenen (inclusief nachthok). Bij een binnen volière, de zogenaamde kamer volière is dit vaak 1 bij 1 meter, of kleiner. Omdat niet iedereen de ruimte heeft voor een buiten volière zal ik ook de binnen volière bespreken in dit artikel.

De buiten volière
buitenvoliere

Indien de ruimte er is raad ik zeer sterk de buiten volière aan. Gezien het een mooie aanwinst is voor uw tuin, en het een mooie natuurlijke omgeving voor uw vogels kan nabootsen. Dit zorgt ervoor dat uw vogels zich op hun gemak voelen (ze zullen “levendiger” zijn). Ze zullen daarnaast sneller overgaan tot broeden, immers word hun natuurlijke omgeving beter na gebootst. Indien u kiest voor de buiten volière is het belangrijk een planning/tekening te maken van uw toekomstige volière. Houd er rekening mee dat de vlucht circa 2 meter hoog moet zijn, dit is voor u zelf prettig om de het nodige wekelijkse onderhoud (schoonmaken etc) te kunnen doen, en zorgt ervoor dat de vogels ook goed overzicht kunnen krijgen op het leven buiten de volière. Daarnaast is het belangrijk om uw nachthok alvast te plannen. Wilt u een nachthok tot aan de grond (voor eventuele kwartels) of een verhoogd nachthok waar u makkelijker de bodem kunt reinigen. (Zie links mijn eigen volière als voorbeeld met een verhoogd nachthok) Een verhoogd nachthok heeft als voordeel dat de vogels er ook onder kunnen zitten. Maar het nadeel is dat u minder “binnen ruimte” heeft, en geen beschutting voor eventuele grondvogels kunt bieden.

Voor uw nachthok is een minimale oppervlakte van 50cm x 100cm x 100cm (LxBxH) aangeraden. Het nachthok zoals te zien op deze foto stamt uit de originele bouw van de volière toen deze 2 x 1.5m oppervlakte had met minder vogels dan er nu zijn. Een globale maat is 10-25% van uw vlucht oppervlakte als nachthok toe wijzen naar gelang uw eigen inschatting. (Het is een nachthok, geen eventuele binnen volière).

Welk bouwmateriaal?
Bij de keuze voor een buiten volière zijn er globaal genomen 2 materialen waar u het frame van kunt maken. Aluminium en hout. Beiden hebben hun voordelen en nadelen.

Aluminium:

Duur in aanschaf
Nagenoeg geen onderhoud
Kant en klare panelen welke in elkaar geschroefd kunnen worden
Door bedrijven op maat te laten maken zodat ook ronde vormen mogelijk zijn
Gaas “in” het frame in plaats van erop. Dit kan een esthetisch voordeel zijn.
Parkieten en papegaai achtigen kunnen het niet kapot maken

Hout

Goedkoop
Vereist onderhoud zoals verven, eventueel vervangen door rotting
Parkieten en papegaai achtigen kunnen het kapot knagen (verven helpt dit te voorkomen)
Het is mooier om te zien (persoonlijk)
Het is meer werk, panelen dient u in veel gevallen zelf te maken
Mijn huidige volière is zoals u kunt zien van hout met daarop “dubbeltjesgaas” (10mm rond) gespannen. Voor volières wordt vaak volière gaas gespannen wat vierkant is, dit is ook een persoonlijke keuze. Indien u voor aluminium volière bouw gaat zal het praktisch altijd vierkant gaas zijn.

Bij beide keuzes is het belangrijk te weten dat u er verstandig aan doet het gaas zwart te (laten) verven gezien dit de zichtbaarheid van uw vogels verbetert:

bruut alluminium volièregaaszwart alluminium volièregaas

Op de linker foto ziet u een volière met “bruut” gaas, rechts een volière met zwart gaas (bron: zwartvolieregaas.nu) Zoals te zien zorgt en het verven (zwart of groen) van uw volière gaas ervoor dat de zichtbaarheid verbeterd word. Houd er rekening mee dat u mogelijk na 5-10 jaar overnieuw uw gaas moet verven, gezien de verf slecht blijft zitten op metaal.

Volieregaas of een Volierenet: https://www.doehet-zelver.nl/klik-hier/

andere tips: https://www.doehet-zelver.nl/bouwplannen-en-projecten/

About admin

No Comments

Be the first to start a conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *